Korenfestival 2022

Korenfestival voor de Vrijheid zaterdag 24 september 2022


Op zaterdag 24 september organiseert het Vierhouter Koor een korenfestival met als thema VRIJHEID. 

Het festival stond oorspronkelijk gepland voor 5 mei 2020, en is vanwege de pandemie al enkele keren uitgesteld. We zijn heel blij dat we een nieuwe datum hebben kunnen vaststellen.  


Deelnemende koren & locatie

Voor zover nu bekend doen de volgende koren mee: Project1 en New Achord uit Harderwijk, De Ladies uit Nunspeet, Hoge Nood/t uit Epe, Cantiamo en de Jonge Luitjes uit Putten, Phoenix Vocaal uit Apeldoorn, Popkoor Vierhouten en het Vierhouter Koor.  De koren verzorgen ieder tweemaal tweemaal een optreden van een half uur. De eerste optredens starten om 13 uur, rond 17 uur sluiten we onder leiding van onze dirigent Sander Worrell met alle koren samen af met het alom bekende lied We'll meet again. Er wordt gezongen vanaf drie locaties in het dorp: bij het Dorpshuis, hotel De Foreesten en Herberg Tante Sjaan. 


Sponsors

Dit festival wordt mede mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van onze sponsors. Dat zijn: Rabobank Noord Veluwe - Prins Bernhard Cultuurfonds Gelderland - Van den Broek Lohman Fonds - Gemeente Nunspeet (Burgerfonds Vitale Kernen) - Stichting Rommelmarkt Vierhouten.


Vrijheid

Net als in de rest van Nederland had WO II ook in het dorp Vierhouten een behoorlijke impact. De vrijheid was in het geding, de bevolking leed onder de Duitse terreur en er ontstond steeds meer verzet tegen de bezetters. Zo was er in de bossen van Vierhouten een onderduikerslocatie, waar in een aantal hutten onderdak werd geboden aan 80 tot 100 joden, verzetslieden, geallieerden, een Rus en een Duitse deserteur.  

In oktober 1944 werd het kamp helaas ontdekt. Veel onderduikers wisten weg te komen, maar acht joden, waaronder een jongetje van 6, werden door Duitse soldaten gepakt en in de kelder van "De Paasheuvel" in Vierhouten gevangen gezet; daar overleed een vrouw, haar man werd er gefusilleerd. De anderen moesten, samen met een executiepeloton, naar het "Pas-Opkamp" lopen, en werden daar doodgeschoten.

 

Alphons Devilee, één van de oprichters en lid van het Vierhouter Koor, schreef in 2020 dit gedicht met de titel:                                                             Het Verscholen Dorp

 

Diep in het donkergroene bos,

Verscholen tussen blad en mos.

Een schuilplaats DE PAS OP -

geen mens wist dat dit bestond -

lagen negen hutten onder de grond.

Een kamp bedoeld voor veiligheid

Tegen de vijand die ten spijt

Joden zocht om ze te doden.

Spreken mocht men niet, dat was verboden

Het water moest er opgepompt,

Fluisteren en lezen, dus niet afgestompt.

Zo jaren zonder je te tonen.

En langs het bosvak bij hutten,

Waar hoge dennen staan,

Als kind wist je niet beter

Want je had toch niets misdaan.